Eficienta Energetica

Domeniul energetic a devenit un subiect serios de discutie in ultimii ani, resursele neregenerabile precum petrol, gaze naturale si carbune au fost si sunt foarte exploatate, fapt ce este ingrijorator. Suntem intr-o perioada in care consumam peste masura, lucru ce se poate observa si pe facturile lunare la gaz sau energie electrica, cu siguranta te-ai intrebat macar o data de ce valoarea acestora este atat de mare.

Romania din pacate nu se poate sustine cu resursele proprii pentru a produce energie, din acest motiv este nevoita sa importe gaze naturale si petrol. Misiunea pentru urmatorii ani este clara, trebuie sa reducem si sa eficientizam consumul de energie, iar „agentul” Certificat Energetic este potrivit pentru atingerea obiectivului.audit-energetic

„Agentul” Certificat Energetic identifica performanta energetica a cladirilor si o incadreaza in una din clasele A-G, unde clasa A reprezinta un consum scazut de energie, de pana in 125 de kWh/m2/an, iar clasa G semnifica un consum foarte mare de energie, de peste 820 kWh/m2/an.

„Agentul” este foarte atent la detalii, becurile clasice de 200W sau aparatele electrocasnice clasificate in clase inferioare, il determina sa atinga culoarea rosie. Schimbari precum izolarea cladirii, caldura va fi mentinuta mult mai bine in perioadele reci, folosirea becurilor economice sau achizitionarea de produse din clase superioare, ce inregistreaza un consum energetic scazut, reusesc sa il faca pe „Agent” multumit.

Trebuie sa recunoastem ca ii facem existenta „Agentului” destul de grea, caci nu acordam importanta eficientei energetice si nici nu luam in considerare beneficiile pe care le-ar putea aduce cresterea performantei energetice. Spre exemplu, energia este responsabila de 80% din totalitatea emisiilor de gaz cu efect de sera din UE, din acest motiv se doreste promovarea unui consum de energie mai economic si prin dezvoltarea de energii regenerabile.

Acum ca ai inteles cat de important este pentru tine si mediul inconjurator eficienta energetica iti recomand un audit energetic. Conform Legii nr.372/2005 auditul energetic reprezinta totalitatea activitatilor specifice prin care se obtin date despre profilul consumului energetic al unei cladiri si, dupa caz, de identificare si de cuantificare a oportunitatilor rentabile de economisire a energiei prin identificarea solutiilor de crestere a performantei energetice, de cuantificare a economiilor de energie si de evaluare a eficientei economice a solutiilor propuse cu estimarea costurilor si a duratei de recuperare a investitiei, precum si de elaborare a raportului de audit energetic.

Prin adoptarea unor practici noi de consum energetic reusesti sa economisesti lunar, facturile la gaze naturale si energie electrica vor fi mai mici, si sa contribui la protectia mediului inconjurator.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017

Nu uitati sa va abonati daca v-a placut blogul meu
Instagram ♦ Twitter ♦ Facebook

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s